Péntek, 2024/04/19
ExtraDownloads
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Tesztek [2]
.:(Serials):. [7]
Trükkök [0]
Tippek [1]
Hírek [5]
Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Nyitólap » Cikkek » Hírek

Barátkozhat és elbújhat az új Messengerrel
Az új Windows Live Messengerrel diszkréten távol lehet tartani az idegesítő ismerősöket anélkül, hogy megsértenénk őket, közösségi funkciói pedig a barátkozásban segítenek. Saját magát is képes beállítani és extra kényelmes fotóküldést biztosít az új Live Mail levelezőprogram. A Photo Gallery képkezelője már felismeri az arcokat, a Movie Maker kezelése pedig egyszerűbb lett az Office-tól örökölt szalagmenüvel. Kipróbáltuk a Microsoft vadonatúj ingyenszoftvereinek béta verzióit.

A Windows Live Essentials márkajelzés alatt a Microsoft különböző ingyenes segédprogramokat kínál. Ezek legújabb verziói egyelőre nem végleges, csak Wave 4 jelzésű béta tesztverzióban érhetők el, és magyar verziójuk sem létezik. Sajnos az XP-s felhasználóknak le kell mondaniuk az új verziókról, ezek ugyanis csak Vista és Windows 7 alatt működnek. A Live-os alkalmazások közös telepítővel rendelkeznek, ez automatikusan letölti és installálja a kiválasztott alkalmazásokat, amelyeket most bemutatunk.
Összenőve a haverokkal

Olvasóink szavazatai alapján messze a legnépszerűbb csevegőprogram idehaza a Live Messenger. Nos, aki a Microsoft csevegőprogramját favorizálja, a hétvégén szerzett tapasztalataink alapján az új verziót szeretni fogja - de csak akkor, ha fogékony az újításokra, és nem kap idegbajt attól, ha néhány menüpont máshová került.

A legfontosabb újítás, hogy az új Messenger kétféle nézetet is kínál, melyek között a jobb felső sarokban lévő négyszögletes ikonnal lehet váltogatni. Az egyik a jól ismert kontaktlistát tartalmazza, a másik - lent látható - viszont egy nagyobb, teljes képernyős nézetre optimalizált ablak, amelyben az ismerősök közösségi oldalakon nemrég publikált bejegyzéseit, fotóit és videóit lehet átböngészni, vagy kommentárt fűzni ezekhez.

Kép
Az új Messenger teljes képernyős módban
Innen töltheti le a béta verziójú, angol nyelvű Live-programok telepítőjét

Az új Messengerrel ugyanis már a Facebook és MySpace-fiókhoz is csatlakozni lehet, sajnos valamiért a Twitter kimaradt a támogatott szolgáltatások közül, talán nem ítélték elég populárisnak, felhasználóbarátnak Redmondban. Ezek használatához a telepítéskor meg lehet adni a közösségi oldalon használt felhasználói nevet és jelszót, ezt követően az ismerősök státuszfrissítései közvetlenül a programból elérhetővé válnak. Ha valaki utólag szeretné aktiválni a Facebook-kapcsolatot, a jobb alsósarokban lévő ikonokon keresztül teheti azt meg.

Természetesen nem csak mások beírásait lehet átböngészni, a Messenger ablakának tetején elérhető státszuszfrissítő felületbe gépelt szövegeket, linkeket is el lehet küldeni a közösségi oldalakra anélkül, hogy azokat meg kellene nyitni a böngészőben. Ha kimondottan egy ismerős friss bejegyzéseit akarjuk megnézni, a nevére kell kattintani az egér jobb gombjával, és a "View social updates" pontot kiválasztani.

Diszkrét távolságtartás

Persze a Facebook integrálása nem világújdonság, ezt több rivális chatprogram is tudja már, az új Messenger azonban egy praktikus újdonságot is kínál. Az ismerősöket eddig is csoportba lehetett rendezni, mostantól azonban akár azt is be lehet állítani, hogy egy-egy csoport tagjai számára offline-nak, vagyis kijelentkezettnek látszódjunk, de mindez egyedi felhasználónként is kiválasztható az "Appear offline to this person" opció, amely a felhasználó vagy csoport nevére a jobb gombbal kattintva felugró menüben érhető el.

Kép
A Messenger jól ismert kontaktlistája

Mindez sokkal diszkrétebb eljárás, mintha törölnénk vagy blokkolnánk valakit, de sokszor bizony szükség lehet a rejtőzködés lehetőségére: vagy azért, hogy munka közben ne küldözgessenek a haverok vicces linkeket, vagy azért, hogy hétvégén egyik kollégának se jusson eszébe munkával kapcsolatos kérdésekkel zaklatnia minket. Hasonló funkciókat kínál a Facebook saját chatje is, így időszerű volt e szolgáltatás bevezetése a Microsoftnak is. Ehhez hasonlóan rég vált szolgáltatás volt az is, hogy lehetséges legyen egyetlen ablakban több felhasználóval történő eszmecserét is nyomon követni, az aktuális csevegőpartnert a megfelelő fülre kattintva kiválasztva. Ez eddig csak egy ingyenes bővítménnyel volt elérhető a Messengerhez, pedig az összes riválisába rég beépítették már.

Ami a Google-nál a Picasa, az a Microsoftnál a Live Photo Gallery: egy ingyenes, könnyen kezelhető képszerkesztő program, amely a felvételek kategorizálásában is segít. A legújabb verzióval a szoftveróriás segédprogramja is kezd felzárkózni korábban mérföldekkel jobbnak tekintett riválisához - bár ez nekünk még mindig jobban tetszik.

Kép
Klónozzák a Picasát, ezért egyre okosabb a Photo Gallery

A Photo Gallery az Office 2007-es verziójában megismert szalagmenüt örökölte meg, amely úgy tűnik, a Microsoft szoftvereiben egyre szélesebb körben nyer teret, mivel a felhasználók körében kedvező fogadtatásban részesült. Egy biztos, kategóriákra bontott füleivel a korábbinál jóval több menüpontot lehet ugyanakkora felületre felzsúfolni, ami azért jó, mert így kényelmesebben lehet elérni a legfontosabb funkciókat.

Ez a program hasonló alapvető képszerkesztési, képjavítási szolgáltatásokat kínál, mint a Picasa, azaz módosíthatjuk vele a képkivágást, kiegyenesíthetjük vele a ferdén komponált fotókat vagy eltávolíthatjuk a kisebb pattanásokat a portrékról. A legújabb kiadás már - a Picasához hasonlóan - arcfelismerésre is képes, amely némi betanítást követően automatikusan kilistázza azokat a fotókat, amelyeken mondjuk a szomszéd Boriska látható. A szoftverrel emellett albumokat, képernyővédőket vagy háttérképeket is lehet készíteni, a felvételeket pedig közvetlenül fel lehet tölteni belőle a Skydrive-ra, a Flickrre, a Facebookra. Bár a rivális Picasa nem található meg a támogatott szájtok közt, a fejlesztők blogjáról letölthető bővítménnyel e szájt támogatását is meg lehet oldani. Az, hogy plugineket is lehet telepíteni a programba, jó előjel, hiszen így például a hazai képmegosztó szájtok üzemeltetői is elkészíthetik saját feltöltőmotorjukat hozzá.

Automata videogenerátor az új Movie Makerben

A Movie Maker kezdetben a Windows része volt, de már jó pár éve különálló alkalmazás. A mezei otthoni felhasználóknak szánt, ingyenes videovágó program legutóbbi Legutóbbi verzióját is már csak Vistával és Windows 7-tel lehetett használni, nincs ez másként az új verzióval sem.

Kép
Szalagmenü a Movie Makerben is

A béta verziójú videovágó program ugyancsak megörölte az Office-ból ismert szalagmenüket, ami egyértelműen javára vált a programnak. Már a korábbi verziója is alapból támogatta a manapság egyre népszerűbb, helytakarékos AVCHD formátumot. Ez nem hiányzik ebből a verzióból sem, bár tapasztalataink szerint sajnos továbbra sem használható zökkenőmentesen: még egy viszonylag erős konfiguráción is sokat kell várni egy-egy videorészlet betöltődésére, bár ez valószínűleg inkább a fájlformátum, nem pedig a szoftver hibája.

Funkciói terén a Microsoft videovágó programjának legfontosabb újítása, hogy az egérrel belepakolt felvételekből és fotókból néhány beépített sablon alapján képes automatikusan összevágni egy klipet, a felhasználónak csupán a megfelelő feliratokat ("Ottó első születésnapja") kell bepötyögnie, és a kívánt zenéket kell kiválasztania. E program esetében is fejlesztették az interneten való megosztás lehetőségeit, a szimpla mentés mellett elérhető a közvetlen feltöltés a YouTube-ra, Facebookra, és mivel a pluginezés itt is megoldott, valószínűleg a későbbiekben más szájtokra is.

Bár a Gmail megállíthatatlannak tűnő térhódításának nyomán sokan már egyáltalán nem használnak levelezőprogramot, azok számára, akik szeretik saját számítógépükön magukkal hordani üzeneteiket, az egykori Outlook Express unokájának tekinthető új Live Mail elég jó választásnak tűnik.

Kép
Live Mail néven profibb lett az ingyenes Outlook

Már a Mozilla Thunderbird korábbi verziója is képes volt automatikusan beállítani a postafiókot, ha a felhasználó Gmailt, Hotmailt vagy más hasonló, ismert szolgáltatást használt, erre most már a Microsoft levelezője is képes. Mivel a Gmail esetében az üzemszünetek általában csak a webes felületet érintik, érdemes lehet bárkinek beállítania az itt lévő postafiók elérését az IMAP protokollon keresztül, ez ugyanis csupán néhány kattintásba kerül. Külcsínjének és szalagmenüjének köszönhetően tesztelőnk inkább a Live Mailt használná a Thunderbird helyett, a jobb oldalt látható integrált naptárával együtt már egy nagyon komoly levelezőprogrammá nőtte ki magát a Microsoft kliense.

Az új Photo mail gombért egyenesen áldjuk a redmondi programozókat: ezt kifejezetten fotókat tartalmazó üzenetek létrehozására szolgál. Az a trükkje, hogy a kiválasztott fotókat nem csatolmányként továbbítja a címzettnek, hanem automatikusan feltölti egy online tárhelyre, az üzenethez ennek a linkjét, plusz pár kisméretű előnézeti képet csatol - ezzel akadályozva meg azt, hogy a cuki képeket továbbító nagymamák és titkárnőkhúsz megapixeles óriásképekkel bombázzák meg ismerőseik postafiókjait.

Még néhány segédprogram

A Windows Live Essentials Weave 4 csomagban további segédprogramok is megtalálhatók: a Live Sync segítségével fájlokat szinkronizálhatunk több számítógép, illetve egy online tárhely közt azért, hogy mindegyikükön elérhetőek legyenek a fájlok. Ingyenesen 2 gigabájt tárhely jár a felhasználóknak, ez dokumentumok, kisebb fotók raktározására elegendő, a programban be lehet állítani a frissítések gyakoriságát és az ehhez használt mappákat is. A Writer nevű programmal külföldi blogszolgáltatók oldalaira lehet feltölteni tartalmakat, idehaza kevéssé népszerű, a Family Safety pedig a Családbarát nevű szoftver új verziója, amely abban segít, hogy a gyerekek számára káros, pornográf vagy erőszakos tartalmakat ne lehessen elérni a PC-ről. A Bing Toolbar is részét képezi a csomagnak, ez egy böngészőbe épülő eszköztár, amelyből a Bing keresőt lehet elérni - mivel minden browsernek van saját keresőmezője, nem ajánljuk telepítését.

A Windows Live Essentials Weave 4 ingyenes segédprogramjai angol nyelvű bétaverzióban tölthetők le a Szoftverbázisról.

Forrás: [origo]
Kategória: Hírek | Hozzáadta: Erik (2010/07/19)
Megtekintések száma: 1165 | Tag-ek(kulcsszavak): msn, Windows Live Messenger | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • ExtraDownloads Copyright © 2024
    Király Toplista